فال حافظ – با معنی و تفسیر، نیت کن دیوان حافظ را باز کن

فال حافظ – با معنی و تفسیر، نیت کن دیوان حافظ را باز کن

فال حافط با معنی

نیت کنید و اشاره ای بفرمایید.

فال حافظ از قدیم در میان ایرانیان جایگاه و منزلت خاصی داشته و مردم طبق سنت آباء و اجدادی در مراسم مختلف از قبیل عید یا شب یلدا و مراسم دیگر دیوان حافظ را باز کرده و با آن فال می گیرند. این کار توسط بزرگان خانواده یا افرادی که به غزلیات حافظ آشنایی دارند و توانایی معنی و تفسیر شعر را دارند انجام می شود. جهت آشنایی بیشتر با انواع فال با ما همراه باشید.

  1. معرفی کتاب دیوان حافظ
  2. فال یا طالع بینی حافظ
  3. اولین فال گرفته شده با کتاب حافظ
  4. علت محبوبیت کتاب حافظ
  5. فال در فرهنگ ایرانیان
  6. چطور فال را تعبیر و تفسیر کنیم؟
  7. سخن پایانی

معرفی کتاب دیوان حافظ

معرفی کتاب دیوان حافظ

خواجه حافظ شیرازی جزء بزرگ ترین شاعران ایرانی در قرن هشتم میلادی می باشد. از جمله  آثاری که از او بر جای مانده شامل ۵۰۰ غزل، دو مثنوی، اشعار قصیده، قطعه و چند رباعی می باشد. تعداد زیادی از اشعاری که وی سروده است غزل می باشد، به همین جهت کتابی که از او بر جای مانده به غزلیات حافظ شهرت دارد. این شاعر برخی از شعرهایش را از آیات قرآن الهام گرفته، به همین علت تاثیر به سزایی در ساختار سبکی که در آن شعر می سروده گذاشته است. حافظ در کنار سروده های عرفانی و عاشقانه، در تک بیت سرودن نیز بسیار چیره دست بوده و اشعار خاص و بامحتوایی را تولید نموده است. او در سروده های خود از کلماتی مانند رند و صوفی استفاده نموده که صرف نظر از معنای لغوی آن ها باید با مطالعه در احوال ادبیات عرفانی به دنبال مفهوم آن ها بود.

فال حافظ یا طالع بینی حافظ؟

فال با طالع بینی متفاوت است. طالع بینی نوعی پیشگویی می باشد که فرد قدرت انتخاب و اختیاری در آن ندارد و براساس وضعیت ستارگان در زمان تولد فرد می‌باشد (همانند طالع بینی چینی یا طالع بینی هندی). اما فال پیشگویی نوعی فال محسوب می شود که با انتخاب خود فرد حاصل شده و برخلاف طالع بینی به تاریخ تولید بستگی ندارد.

اولین فال گرفته شده با کتاب حافظ

فال گرفتن با کتاب حافظ

خواجه شمس الدین در شیراز چشم به جهان گشود و در همان شیراز نیز چشم از جهان فرو بست. هنگام دفن و خاکسپاری وی، برخی مخالف این بودند که به روش اسلامی به خاک سپرده شود چرا که در اشعارش از می و میخانه سخن به میان آورده است، به همین دلیل دوستداران او پیشنهاد دادند که با تفال به کتاب خودش و گرفتن فال حافظ تصمیم بگیرند که چه کاری انجام دهند. هنگام گرفتن فال حافظ این بیت نمایان شد:
قدم دریغ مدار از جنازه حافظ *** که گرچه غرق گناه است، می رود به بهشت
مخالفان او پس از مشاهده این بیت از نظر خود بازگشتند و با خاکسپاری حافظ به روش اسلامی موافقت نمودند. هم اکنون آرامگاه لسان الغیب در حافظیه شیراز قرار گرفته و در مکان پر سرسبز و بوی خوش گل های رنگارنگ می باشد که مزین به اشعار زیبای خودش شده و یکی از مهم ترین جاذبه های گردشگری شهر شیراز به شمار می رود.

علت محبوبیت حافظ 

حافظ و فال حافظ مانند استخاره با قرآن از ارزش های ملی و مذهبی بوده که همیشه سرلوحه ی زندگی ما ایرانیان قرار گرفته است. حافظ از بزرگ ترین سخنوران تاریخ ایران زمین است که به جرات می توان گفت دیوان وی پس از قرآن، پرمخاطب و پرتیراژترین دفتر شعر و ادب و کتاب مردم ایران است. امروزه پس از گذشت سال ها که از خلق این اثر می گذرد، هر روز حرف، سخن و اندیشه ای تازه برای همگان دارد.

راز ماندگاری، تأثیرگذاری، تازگی و جادوی کلام خواجه حافظ نیز در همین دو نکته ذکر شده در زیر نهفته می باشد.

در درجه ی اول، شعرهای حافظ بسیار گسترده و متنوع است به طوری که دیگر کتاب های ادبی چنین ویژگی منحصر به فردی ندارند.‏ شعرهای او پیام و کلامی دارد و روی سخن او با همگان است، دعوتنامه حافظ برای تمامی انسانها با نژاد، رنگ و مذهب های گوناگون می باشد.

در درجه دوم، پیامی که در کلام و شعر حافظ به کار برده شده بسیار متنوع و وسیع و در عین حال ساده، چند وجهی و همه فهم می باشد. برخلاف نظریه برخی تئوری پردازان و تعدادی از علاقه مندان که تصور می کنند وجوه شاعری حافظ بر اندیشه های او برتری دارد، حافظ اندیشمندی متفکر و دارای اندیشه و افکاری قابل بحث و مهم در همه ابعاد زندگی بشر است. دیوان حافظ فقط دیوان شعر نیست و وجوه مختلفی از مهم ترین مسائل زندگی و حیات و اجتماعی بشر را در خود جای داده است.

فال حافظ در فرهنگ ایرانیان

فال حافظ در فرهنگ ایرانیان

افراد متعددی در طول سال و فصول مختلف به زیارت آرامگاه او می روند و با کتاب غزلیاتش مشغول به گرفتن فال حافظ می شوند. ایرانیان به قدری برای این شاعر بزرگ احترام قائل هستند که حتی برای رفتن به مزارش خیلی ها وضو می گیرند و کفش های خود را در می آورند. آنها همچنین طبق آداب و رسوم قدیمی خود، در روزهای عید ملی یا مذهبی نظیر نوروز بر سر سفره هفت سین یا شب یلدا نشسته و با کتاب حافظ، فال حافظ می‌گیرند. این کار توسط بزرگان خانواده یا کسی که بتواند شعر را به خوبی بخواند یا فردی که توانایی معنی و تفسیر شعر را دارند انجام می شود.

چطور فال حافظ را تعبیر و تفسیر کنیم؟

تعبیر و تفسیر فال حافظ

یکی از دشواری‌ های تعبیر و تفسیر فال حافظ برای مخاطبین امروزی فهم معنی واژگان شعرهای حافظ  می باشد که مسئله ‌ای کاملاً بدیهی است. با توجه به اینکه خواجه حافظ شیرازی حدود هفت قرن با ما فاصله دارد، تعدادی از واژگان زمان او منسوخ شده یا تغییر کاربرد پیدا کرده است و اصطلاحات پیچیده ادبی او نیاز به معنی شدن دارند. همچنین به دلیل زبان رمزی حافظ و تشبیهات و کنایاتی که در شعر حافظ به وفور یافت می شوند، تفسیر توسط خود شخص با سختی همراه است و حتی گاهی فرد نمی تواند به تفسیر آن بپردازد. هنگامی که در تفسیر فال حافظ با مشکل مواجه می شوید باید به فردی آگاه از دنیای شعر مراجعه کنید و از او بخواهید که مقصود حافظ را برای شما بیان کند.

سخن پایانی

همان طور که در مطالب بالا گفته شد این نوع فال به دلیل برخورداری از پیام و کلامی بسیار وسیع و متنوع و در عین حال ساده و چند وجهی از چنان محبوبیتی برخوردار می باشد که مردم سراسر جهان به آن علاقه مند می باشند و گاهی، اوقات خود را با خواندن سروده های فال حافظ می گذرانند.